Tuesday, March 10, 2009

Lawatan ke Kampung Laut (serunding daging/ayam)




Kampung Laut ini memang terkenal dengan serunding daging/ayam.Di kesempatan ini, saya pun tidak melepaskan peluang untuk belajar teknik2 yang boleh di ambil pakai untuk serunding cendawan saya.Saya juga ingin mengucapkan terimakasih pada Puan Hjh Ramlah kerana memberi sedikit ilmu pada saya untuk produk nilai tambah cendawan.Kuali ini ada yang dibuat dari tembaga dan mengunakan dapor kayu sahaja dan mempunyai 12 kuali.Proses pembuatan adalah selama 7- 8jam.Tetapi kalau mengikut spek halal(GMP) ianya tidak LULUS.





2 comments:

Anonymous said...

"Tetapi kalau mengikut spek halal(GMP) ianya tidak LULUS."- kenapa tidak lulus? boleh berikan sebabnya.

Anonymous said...

Spek Halal ianya dikira dari banyak segi sebenarnya -mesin2/meja/peralatan dapur mesti stainless steel.Flooring/lampu/pintu masuk dan keluar pekerja dan bahan2 mentah mesti ada, sebenarnya banyak kalau nak di uraikan.sebenarnya ada kursus disediakan untuk spek HALAL ini.Sama2lah kita memajukan Industri asas tani malaysia.Salam